Ta strona stosuje pliki cookies. Poczytaj co to jest w polityka cookies
portal dla dzieci, dla rodziców
Dla rodziców


Artykuły do przedruku

Zostań redaktorem
Jeśli piszesz wartościowe artykuły, chcesz wypromować samego siebie...

kliknij tutaj!  




nauczycieli Zdrowie dzieci

dziecko Żywienie dzieci

     Żywienie jest czymś bardzo ważnym w szczególności w dzisiejszych czasach, kiedy to właśnie pęd życia i ciągłe zabieganie zmusza nas do stosowania konserwantów w żywności.

     Żywność z dodatkiem konserwantów zdecydowanie przedłuża okres przydatności takiego pokarmu. W takim środowisku grzyby, czy też bakterie nie są w stanie się zbyt szybko pojawić więc unika się przez to szybkiego psucia się jedzenia. Pomyślmy jednak realnie, czy te konserwanty nie wpływają na nasze zdrowie? Czy różne substancje chemiczne nie mają wpływu na nasze samopoczucie, czy też przyszłe choroby?

     Współczynnik zachorowań na raka jest dość spory w naszym społeczeństwie, konserwanty w żywności, którą spożywamy mogą się do tego przyczyniać dlatego warto zadbać o zdrowie swoje a także swojego dziecka, bo jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć tym bardziej, że niektóre choroby mogą się okazać nieuleczalne...

Co jednak można zrobić w takiej sytuacji?
Raczej konserwantów całkowicie nie unikniemy. Niestety. Możemy jednak zrobić dość sporo, by zminimalizować ich ilość oraz wybierać takie, które raczej nie powinny się ani kumulować w organiźmie ani też w sposób bardzo drastyczny niszczyć naszego zdrowia.
Warto więc poświęcić trochę czasu i poczytać, które substancje konserwujące są w miarę naturalne i względnie mało szkodliwe. Te zaś, które zostały udowodnione, że mogą działać szkodliwie lub alergennie na nasz, czy dziecka organizm możemy się starać eleminować z naszej diety całkowicie. Warto zauważyć, że zapelenia i alergie to wstęp do raka. Miejsca zapalne są nazywane stanem przedrakowym.

Czytaj skład żywności
Warto więc patrzeć w sklepie na skład danego produktu i wybierać te, które są pozbawione większej ilości związków chemicznych. Z reguły ilościowo składniki powinny być pisane na opakowaniach proporcjonalne według kolejności, czyli gdy czytamy to w pierwszej kolejności powinna się znaleźć substancja, której jest najwięcej, później trochę mniej a na końcu ta, której jest najmniej. Na co chcę zwrócić uwagę? Otóż patrzmy nie tylko na to jakie substancje wchodzą w skład jedzenia, które kupujemy, ale również jakie szacunkowo są to ilości.
Co to oznacza? Otóż to, że niekiedy może być tylko jedno E - konserwant, ale jego ilość może być spora a my kierując się zasadą, że ma być jak najmniej E wybierzemy ten, który wagowo może zawierać więcej konserwantów niż produkt, który zawiera kilka...
Tak więc nie jest regułą, że gdy wybierzemy produkt z jednym E to zawsze lepiej niż gdy tych E jest kilka. W pewnym sensie jest to trochę loteria...
Jakimś rozwiązaniem w tej sytuacji jest sprawdzanie co to są za E i unikanie tych, których szkodliwe działanie jest udowodnione.


Trzeba też pamiętać, że organizm dziecka jest jeszcze mniej odporny niż nasz, dlatego odpowiednie dobieranie żywności w miarę bez konserwatnów samo z siebie wydaje się czymś ogromnie istotnym. Sporym problemem są substancje, które się kumulują w naszym organiźmie jak np. niektóre metale ciężkie. Wtedy po przekroczeniu pewnej ilości nasz organizm może przestać sobie radzić i poważnie lub nawet śmiertelnie zachorować.Zobacz podobne arytkuły:

dzieci Zdrowe słodkości dla dzieci

             czytaj więcej...

dzieci Co Twoje dziecko je na drugie śniadanie???

             czytaj więcej...
Ciekawe produkty

Polityka prywatności | Reklama | Współpraca | Partnerzy | Kontakt

Książki dla dzieci, plecaki, buty
copyright © Dla-Dzieci.com.pl - wszystkie prawa zastrzeżone