Ta strona stosuje pliki cookies. Poczytaj co to jest w polityka cookies
portal dla dzieci, dla rodziców
Dla rodziców


Artykuły do przedruku

Zostań redaktorem
Jeśli piszesz wartościowe artykuły, chcesz wypromować samego siebie...

kliknij tutaj!  




Zarejestruj się z tego linku i otrzymaj 50% zniżki na 6 miesięcy do biblioteki z ok. milionem ebooków online Perlego

- Naukowa anglojęzyczna biblioteka z poradnikami edukacyjnymi np. jak profesjonalnie napisać sztuki teatralne, opowiadanie, jak prowadzić teatr, poradniki artystyczne, aktorskie, psychologiczne, filozoficzne, medyczne, informatyczne, edukacyjne, naukowe. Miesięczny dostęp do wszystkich ebooków tańszy niż cena niejednego ebooka.

nauczycieli Naleśniki zapiekane z kaszą gryczną

Naleśniki zapiekane z kaszą gryczną

naleśniki z kaszą gryczaną

Składniki na porcję dla dwóch osób:

Na ciasto:

  • ok 300ml mleka
  • ok 125ml wody gazowanej
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • olej do smażenia

Na farsz:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

10 - 15 dkg sera żółtego do przykrycia naszych naleśników podczas pieczenia.

Sposób wykonania:

  1. Z  podanych składników robimy ciasto.
    Mleko i wodę wlewamy do garnka dodajemy pozostałe składniki i miksujemy mikserem na gładką masę.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki z dwóch stron, żeby były rumiane.
  3. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną z odrobiną soli.
  4. Na patelni dodajemy łyżke masła i na tym podsmażamy cebulę.
  5. Gdy kasza się ugotuje, przekłądamy ją na patelnię i mieszamy z masłem i cebulką.
  6. Gotowe naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon.
  7. Układamy na blasze i na każdym kładziemy plaster sera żółtego.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnka ok. 150 stopni, do momentu aż się ser rozpuści.

Podczas zawijania naleśników z kaszą można dodatkowo dodać plasterki szynki do środka.


Ciekawe produkty

Polityka prywatności | Reklama | Współpraca | Partnerzy | Kontakt

Książki dla dzieci, plecaki, buty
copyright © Dla-Dzieci.com.pl - wszystkie prawa zastrzeżone